Natura Dalmatia

U dubrovačkom i stonskom kraju tradicija spravljanja likera i rakija duga je nekoliko stoljeća. Rakije i likeri spremali su se obogaćeni ljekovitim biljem, poznati kao napitak za poboljšanje zdravlja, a tu su i voćni likeri, dok je posebno poznat i cijenjen liker od stoliste ruže /ruzolin. Tradicionalno likeri se spravljaju tako da se staklenke napune proljetnim voćem, cukarom ili medom i rakijom i stave na sunce. Za koji mjesec sastojci u boci pretvorit će se gustu, slatku tekućinu. Uz poznati i popularni ruzolin cijenjeni su i likeri od rogača, nespole, ljute /gorke/ naranče i mrčice. Svi likeri koji se proizvode su prirodno bistreni i bez umjetnih dodataka, boja i arome, što ih čini prepoznatljivima na tržištu i traženima, posebice kod stranih turista.

Poduzetnik Natura Dalmatia započela je s proizvodnjom likera, ali je zbog velike potražnje proizvodnja vrlo brzo diversificirana na brojne druge proizvode koji se proizvode prema starim recepturama i metodama. Uz pomoć „starih“ koji pamte recepture ponovno je oživljena izrada domaćeg sapuna, mirisne soli aromatizirane mirisnim i aromatičnim biljem, čime se proizvodnja za potrebe prodaje proširila na druge proizvode: maslinovo ulje, masažna ulja kao i slatke, gotovo zaboravljene delicije dubrovačkog kraja (arancine, limuncine i bruštulane mjendule), med i sve proizvode od meda. Na svom gospodarstvu, u vlastitom uzgoju, obitelj Đuračić ima 1.000 sadnica lavande, 120 stabala maslina, smokve te aromatično i začinsko bilje. Broj sadnica lavande planira se iz vlastitih sredstava povećati na 2.000, a u masliniku se planira napraviti izletišno-turističko odredište kao nadopuna postojećoj turističkoj ponudi Nature Dalmatie (ove aktivnosti nisu dio ovog projekta, već srednjoročni plan daljnjeg razvoja).

Cjelokupna proizvodnja bilja pod ekološkim je nadzorom jer je gospodarstvo registrirano kao EKO gospodarstvo i obitelj Đuračić iznimno vodi računa o kvaliteti bilja od kojeg proizvode svoje proizvode. Bitno je naglasiti da čak 17 proizvoda nosi oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, a gospodarstvo na kojem se uzgajaju biljke za proizvodnju likera, rakija i drugih suvenira registrirano je kao EKO gospodarstvo.

Postoji veliki interes grupa, koje u velikom broju dolaze na Pelješac i u Ston, za uvidom u tradicionalni način života te tradicijske obrte i proizvodnju autohtonih proizvoda. S obzirom da je Natura Dalmatia proizvođač sa svim elementima tradicijske proizvodnje autohtonih proizvoda, što je uostalom potvrđuju proizvodi koji nose oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ te njihova vrhunska kvaliteta, pokazalo se opravdanim diversificirati poslovanje na način da se uvedu novi turistički proizvodi i usluge kako bi se ponudio potpuno novi turistički proizvod za individualne, ali prije svega za grupne posjete.

Usprkos velikom interesu turista, na čitavom Pelješcu trenutno se ne organiziraju radionice na kojima se izrađuju tradicionalni proizvodi, a koje su namijenjene promociji i očuvanju tradicije proizvodnje autohtonih proizvoda.

Dosadašnja prezentacija i prodaja proizvoda obrta organizirani su u suvenirnici u centru Stona u kojoj Natura Dalmatia prodaje svoje proizvode. Pored spomenute suvenirnice, obrt vlastite proizvode plasira na tržište na dva velika sajma (Božićni i Uskršnji) koji se tijekom godine održavaju u Zagrebu, na godišnjem sajmu Plodovi Dalmacije u Splitu, na 4 lokalna gastro sajma u županiji, web trgovini te komisionom prodajom drugim suvenirnicama i prodajnim mjestima.

Međutim, sve zahtjevniji gosti, osim samog čina kupnje, žele doživjeti autentičnost prostora, kulture i povijesti povezanih s proizvodom. Time se nameće potreba za inovativnom prezentacijom cjelokupnog asortimana na način da se u jednom prostoru može doživjeti cjelokupno povijesno naslijeđe proizvodnje prepoznatljivih autohtonih suvenira.